Tinktura na posílení imunity
Budete potřebovat: po 5 g jitrocele, tymiánu, lípy a bezu, 320 ml alkoholu (aspoň 40–45%, např. vodky či slivovice)
Příprava:
1. Bylinky velkým nožem nasekejte nadrobno. Dejte je do zavařovací sklenice, zalijte alkoholem a sklenici uzavřete.
2. Sklenici položte na dva až čtyři týdny na teplé a světlé místo, ne však na přímé slunce. Tinkturu denně protřepejte, podpoříte tak vylučování účinných látek.
3. Po uplynutí potřebné doby bylinky sceďte přes sítko. 4. Hotovou tinkturu přelijte do tmavé sklenice s kapátkem.
Použití: Dospělí užívají preventivně 2× denně 10 až 15 kapek. V akutních případech může být dávka navýšena na 4× denně 10 až 15 kapek. Děti od dvou let užívají tinkturu 2× denně po jedné kapičce za každý rok věku. Tinkturu nakapejte do sklenice s vodou.
Účinky: Tinktura posiluje imunitní systém a pomáhá nám přečkat ve zdraví zimní měsíce.