Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Hořká, slabá nebo divná chuť kávy? Možná není viníkem kávovar, ale voda. Víte, jakou pijete?

Bez vody bychom nežili. Potřebujeme ji každý den a většina lidí o ní ani moc nepřemýšlí. Přitom voda ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také třeba chuť kávy. Jaké jsou rozdíly mezi kohoutkovou a balenou vodou?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

O kávě nerozhodují jen kávová zrna

Přemýšlíte, jaký kávovar si koupíte? A jaká kávová zrna budou ta nejlepší? Hledáte ty nejlepší pražírny? Možná je načase uvědomit si, že zásadní roli hraje i voda. „Ta tvoří 98% šálku a její kvalita může ovlivnit až třetinu výsledné chuti,“ říká Jaroslav Žák ze společnosti BWT. Voda ve finále není „jen“ voda.

Tvrdost vody ovlivňuje její chuť

Voda není ve všech regionech v Česku stejná, a stejná káva tak bude chutnat trochu jinak, a to i při použití stejného kávovaru i stejného zrna. V Praze je voda například středně tvrdá, v Brně měkká a v horských oblastech velmi lehká, skoro bez minerálů. Právě tvrdost může ovlivnit až třetinu chuti. Tvrdá voda je bohatá na vápník a hořčík, chuťově je výraznější a zanechává vodní kámen. Měkká je zase neutrálnější a také jemnější.

Jak je na tom balená voda

Kupujete si balenou vodu v domnění, že je čistší a bezpečnější? Realita je ale podle výzkumů i expertů trošku jiná. Nová studie americké Columbia University například zjistila, že jeden litr balené vody obsahuje v průměru 240 tisíc malých kousků plastu. „Asi 90 procent těchto plastových částeček pak byly nanoplasty,“ říká Jaroslav Žák. Nano plasty jsou tak maličké, že je pouhým okem neuvidíte, a můžou pronikat do buněk a tkání. Odborník doporučuje, abychom se nákupu a konzumaci vody z plastových lahví raději vyhnuli.

Mohlo by se vám líbit

O kapku šetrnější život aneb Jak při každodenních činnostech ušetřit vodu?

Při pohledu na glóbus to vypadá, že se zásobami vody si nemusíme dělat vrásky. Nenechte se ale zmást velkými modrými plochami. Data ukazují, že zásob pitné vody rapidně ubývá, a tak nezbývá nic jiného, než doslova utáhnout kohoutek a naučit se, jak šetřit vodou při každodenním činnostech.
marianne.cz

Voda z kohoutku – domácí superstar

Vodu z plastových lahví možná pijete proto, že se bojíte pít vodu kohoutkovou. Můžete mít pocit, že je mnohem nebezpečnější, určitě v ní je mnohem víc bakterií, než v uzavřené plastové lahvi. I to je ale trošku jinak. Skutečné riziko vzniku bakterií přichází odjinud. „Nejčastěji dochází ke kontaminaci balené vody nevhodnou manipulací nebo špatným skladováním,“ říká Jaroslav Žák.

V létě se můžou lahve ohřát v kamionu, stát na slunci na překladištích i týdny, nebo jsou skladované na přímém slunci. Teplo pak umožní rychlý růst bakterií. Oproti tomu česká kohoutková voda je kvalitní a přísně kontrolovaná. Nechutná vám? Nejčastějším důvodem je chlor.

Domácí filtrace – nový must-have do kuchyně

Občas z kohoutku opravdu ucítíme lehký závan chloru, proto raději sáhneme po balené vodě. Jenže chlor ve vodě je takový přehnaně svědomitý hlídač, který dohlíží, aby ve vodě neplavalo nic, co tam plavat nemá. Problém je, že to v tom nadšení někdy přežene, a odstraní z vody i to, co tělo potřebuje – například hořčík a zinek.

To je právě ta chvíle, kdy na scénu přichází filtr. Ten zbaví vodu nejen nežádoucích hostů, jako jsou těžké kovy nebo přemíra vápníku (ano, právě z vápníku vzniká vodní kámen), ale ty modernější umí vrátit vodě i to, co jí chlor vzal. Navíc, některé filtry dokážou odfiltrovat i mikroplasty a bakterie. Takže žádná módní vlna, filtrování je chytrý domácí tah.

 

Zdroje: Best Water Technology, Columbia University, Sciencedirect

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×