Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Zdravotní benefity, které přináší život s domácím mazlíčkem

Info ikona
Pes

Zatímco kocour se prochází po klávesnici počítače, pes štěká u vaší nohy a nenápadně vám podsouvá hračku. Potlačte v sobě první náznaky nervozity a raději domácím mazlíčkům věnujte chvilku pozornosti, o kterou vás žádají. Uvidíte, že pár minut mazlení se pozitivně promítne na vašem zdraví.

Domácí mazlíčky vnímáme jako právoplatné členy domácnosti. Dopřáváme jim pochoutky, v zimě je oblékáme do teplých oblečků, pyšní se nejměkčím pelíškem, a pokud se jim něco stane, bez mrknutí oka zaplatíme i ten nejdelší účet u veterináře. Občas ale zapomínáme, že domácí mazlíček v první řadě touží po naší společnosti. Po chvilce, kdy mu budeme plně věnovat pozornost. Zkuste si mezi pracovními i každodenním povinnostmi najít chvilku času, která bude patřit výhradně vašemu čtyřnohému příteli. Radost uděláte nejen domácímu mazlíčkovi, ale také svému zdraví.

Vědecká studie potvrdila, že domácí mazlíček je hotovým „lékem“ na zdravotní neduhy. Pomůže vám nejen od stresu a úzkostí, ale navíc vás může ochránit před kardiovaskulárními nemocemi. Pokud se vaším parťákem stane pes, pak vám můžeme zaručit, že se jeho přítomnost pozitivně odrazí i na vaší váze. Pravidelné procházky totiž zákonitě vedou k redukci hmotnosti. Pojďme si ale popořádku říct všechny důvody, proč bychom si měli užívat mazlení s domácími mazlíčky.

Mohlo by se vám líbit

Jsou Češi národem pejskařů, nebo kočkomilů?

„Člověk, který by chtěl porozumět lidským vztahům, by si měl pořídit psa, který by ho zbožňoval, a kočku, která by ho ignorovala,“ pronesl Derek Bruce a my mu dáváme za pravdu. Jak jsou na tom ale Češi? Chtějí být raději v přítomnosti přátelského pejska, nebo nedají dopustit na kočičí předení?
marianne.cz

1. Lepší imunitní systém

Co spojuje psy a lidi? Základní potřeba fyzického doteku! Každodenní mazlení s vaším chlupatým kamarádem totiž uvolňuje oxytocin, kterému se přezdívá hormon lásky. S produkcí oxytocinu je spojován nejen pocit důvěry a empatie, ale také tvorba silného pouta. Zároveň je dobré vědět, že oxytocin snižuje produkci kortizolu, tedy stresového hormonu. Vysoká hladina kortizolu vede k přibývání na váze, snížené funkci imunitního systému a dalším zdravotním problémům. Proto vůbec není od věci, když produkci kortizolu snížíme a budeme si plnými doušky vychutnávat koktejl oxytocinu.

Info ikona
Pes

2. Zdravé srdce

Dobrá zpráva pro všechny kočkomily! Také vaše huňatá kamarádka má pozitivní vliv na lidské zdraví. O tom alespoň hovoří studie publikovaná v časopise Journal of Vascular and Interventional Neurology, ve které vědci došli k závěru, že majitelé koček vykazují nižší riziko vzniku infarktu myokardu. Zároveň milovníci koček trpí méně častěji kardiovaskulárními nemocemi než lidé, kteří kočku nemají. „Kočky jako domácí mazlíčci můžou představovat novou strategii pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění u vysoce rizikových jedinců,“ uvedli autoři studie.

3. Zmírnění úzkostí a deprese

Je bláhové si myslet, že domácí mazlíček vás lusknutím tlapky zbaví záchvatů úzkosti, panických atak nebo depresí. Přesto studie zveřejněná v roce 2018 naznačila, že pravidelné mazlení s domácím mazlíčkem může lidem s psychickými problémy opravdu pomoci. Při mazlení se totiž uvolňují neurotransmitery dopaminu a serotoninu, hormonů, které pomáhají zmírňovat deprese a napomáhají k pocitu štěstí. Mnoho chovatelů se navíc shoduje, že mazlení má uklidňující účinek a způsobuje, že člověk žije přítomným okamžikem. 

Mohlo by se vám líbit

Nejroztomilejší Instagram na světě! Ježek Herbee je zvířecí celebritou

Má čtyři malé nohy, tělo plné bodlinek a oči jako korálky. Jeho pracovním nástrojem je roztomilost a počet followers by mu mohla závidět kdejaká celebrita. Seznamte se influencerem..ehm…petfluencerem Herbeem.
marianne.cz

4. Mazlit a procházet!

Drobnou výhodu mají majitelé psů. Pokud máte doma pejska, je pravděpodobné, že vám zlepší fyzickou kondici. Jeho psí oči vás totiž donutí, abyste každý den společně vyrazili do přírody a užili si dlouhou procházku plnou skotačení, blbnutí i mazlení. To potvrzuje také studie zveřejněná v Journal of Epidemiology & Community Health. Z výsledků vyšlo najevo, že dobrovolníci studie, kteří venčili psy, byli trvale aktivnější než účastníci, kteří psy nevlastnili. Není tedy divu, že aktivní majitelé domácích mazlíčků mají nižší krevní tlak i nižší hladinu špatného cholesterolu.

5. Nulová osamělost

Pokud žijete sami, pak je domácí mazlíček tím nejlepším možným parťákem. Uvidíte, že díky jeho společnosti zaženete všechny pocity smutku či samoty, a zároveň váš domov doslova „ožije“. Možná jste sami zaznamenali, že mnoho psychologů doporučuje, aby si svobodní lidé pořídili právě čtyřnohého přítele.

Mohlo by se vám líbit

Práce snů! Hodnoťte se svým domácím mazlíčkem kvalitu hotelů

Hledáte práci? Co kdybychom vám řekli, že za svého kolegu můžete mít domácího mazlíčka? Vytvořte se svým psem nebo kočkou "dream team" a vyrazte testovat kvalitu hotelů, které jsou určeny nejen pro lidi, ale také pro jejich čtyřnohé kamarády. Práce je to více než lákavá!
marianne.cz
Zdroj článku