Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Rebarborová sezóna je stále v plném proudu. Vyzkoušejte dort s rebarborou a drobenkou

Zapojte rebarboru při svém kouzlení v kuchyni. Hodí se hlavně do sladkých jídel, jako je například dort s drobenkou. Vyzkoušejte ho a pochutnejte si.

Jana Bitalová | 4. 06. 2024

Rebarbora je rostlina známá výrazně červenými stonky, která pochází z Asie, ale v současné době se pěstuje po celém světě. Používáme ji sice především do sladkých jídel, ale botanicky patří mezi zeleninu. Oblíbená je díky své sladkokyselé chuti. Kromě toho obsahuje vitamín B, vápník, draslík, vlákninu, antioxidanty a další zdraví prospěšné látky.

Na druhou stranu je v rebarboře kyselina šťavelová, která narušuje látkovou rovnováhu. Konkrétně se jedná o vápník, jenž je pak kvůli ní vylučován z těla. Z tohoto důvodu bychom si měli dát pozor na množství snědené rebarbory. Navíc není vhodná pro osoby s onemocněním ledvin a močového měchýře, revmatismem a potížemi s žaludkem. Riziko nevolností pak existuje u dětí a kojicích nebo těhotných žen. 

Důležité vědět: Jedlé jsou pouze stonky rebarbory. V listech je totiž hodně právě již zmiňované kyseliny šťavelové.

Mohlo by se vám líbit

Sedmikrásky kvetou všude kolem, ale málokdo je využívá. Přitom mají blahodárné účinky

Sedmikrásky jsou opravdové krásky, které září díky svým květům s bílými nebo narůžovělými lístky a žlutým středem. Kromě toho mají pozitivní účinky na zdraví. Nasbírejte je a použijte v kuchyni i proti neduhům.
marianne.cz

Rebarborový dort s drobenkou

Co budete potřebovat?

Na těsto

  • 500 g oloupané a nakrájené rebarbory
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 150 g změklého másla
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Přidat můžete vanilku z jednoho lusku.
  • Pokud trochu uberete na množství rebarbory, do dortu se hodí také hrst nakrájených jahod.

Na drobenku

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 75 g studeného a nakrájeného másla

Jak na rebarborový dort?

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte strouhankou dortovou formu o průměru 24 cm. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vajíčka a prošlehejte. Případně vmíchejte vanilku.

V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně tyto suché ingredience přidávejte do máslové směsi, a to střídavě s mlékem. Míchejte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Přidejte do těsta nakrájenou rebarboru (případně i jahody) a jemně promíchejte.

Na drobenku v míse smíchejte mouku a cukr. Přidejte studené máslo a zpracujte ho do hrubé drobenky.

Nalijte těsto do dortové formy a rovnoměrně rozetřete, posypte ho drobenkou. Pečte v předehřáté troubě asi 40 až 50 minut – raději špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Nechte dort asi čtvrt hodiny chladnout ve formě, a to ideálně na mřížce, pak ho vyjměte a počkejte, až úplně vychladne. 

Rebarborový dort můžete podávat samotný i se zmrzlinou a šlehačkou. 

Mohlo by se vám líbit

Usmažte si kynuté koblížky podle snadného receptu. Jsou výborné!

Kdo by neměl rád sladké koblížky, že? Pokud souhlasně přikyvujete, jste na správném místě. Máme pro vás recept, díky němuž si tuto zlatavou dobrotu připravíte.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit