Podzim a polévky jsou skoro neodmyslitelná dvojice. Není divu, sezónní zelenina a chladnější počasí k polévkám přímo vybízí. Může být ale polévka i plnohodnotným jídlem?
Dopřáváte si malou misku polévky před hlavním chodem? Pak její složení nemusíte příliš řešit. Pokud si ale po polévce nic dalšího dávat nechcete, zkuste se zamyslet, zda jde o opravdu plnohodnotný oběd.
Zelenina
Ať už si dáte vývar nebo krém, polévka je zdrojem zeleniny. Z toho vyplývá, že doplňovat ji pouze zeleninovým salátem nemá smysl.
Příloha
V polévkách často není dostatek přílohy (nebo dokonce žádná). Proto nezapomeňte, že často i polévky, které obsahují nudličky, těstoviny, rýži, nebo třeba brambory, si pořád zaslouží přidat alespoň jeden plátek chleba či jiného pečiva. Pokud v polévce není žádná sacharidová složka, přidejte pečiva více.
Pravdou ale zůstává, že pečivo není nutné pokaždé přidávat. Patříte mezi milovníky asijských polévek typu pho? Určitě jste si všimli, že v naprosté většině restaurací dostanete této polévky plnou misku, která připomíná spíš menší kyblík. Nešetří ani s nudlemi a další pečivo byste pravděpodobně ani nesnědli.
Bílkoviny
Ne všechny polévky obsahují dostatek bílkovinné složky. Pokud bílkoviny a sacharidy v polévce dostatečně nedoplníme, můžeme počítat s tím, že se brzy dostaví hlad nebo chuť na sladké.
Kupříkladu výše zmíněná pho polévka je v naprosté většině dostatečně doplněná i masem nebo tofu, a tak už není potřeba další bílkovinnou složku řešit.
Pokud si ale doma uvaříte například dýňovou polévku, doplňte bílkoviny. Můžete si přidat chléb s vajíčkem nebo šunkou. Stejně tak nic nebrání tomu, abyste do polévky přidali povařené a natrhané kuřecí nudličky, tofu nebo vejce.
Lehký oběd?
Polévka je často vnímána jako zdravý a odlehčený oběd. Odlehčený je určitě, ale pokud bojujete s odpoledním, nebo večerním dojídáním všeho, co vám přijde pod ruku a chutěmi na sladké, pak se zkuste zamyslet, zda to nesouvisí právě s nedostatečným příjmem v průběhu dne.
Aby tělo dobře fungovalo, potřebuje dostatek energie a živin. Proto jsou někdy zdánlivě nejlepší varianty, zároveň těmi nejhoršími. Samozřejmě za předpokladu, pokud je neumíme dostatečně doplnit o další výživové složky.
O autorce:
Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.