Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zmrzliny se nemusíte vzdávat ani když hubnete. Stačí zvolit tu správnou. Která to je?

Info ikona
Nanuky

Léto a vysoké teploty ještě nekončí, a to znamená, že zmrzlinová sezóna je stále v plném proudu. Víte, že se zmrzlině nemusíte vyhýbat jako čert kříži ani když se snažíte redukovat hmotnost?

Andrea Mokrejšová | 17. 08. 2021

Kterou vybrat? A proč?

Ať už si vyberete smetanovou, nebo ovocnou/vodovou, obě varianty budou obsahovat docela velké množství cukru. A to i když si vyberete sorbet, který je 100% jen z ovoce. 

Když si dáte zmrzlinu vyrobenou z mléka a smetany, kromě sladkosti zkonzumujete také tuky a bílkoviny. To znamená, že vás mnohem více zasytí a může tak fungovat i jako svačina, nejen jako něco navíc". Ale asi je vám jasné, že není vhodné takto svačit každý den.

Když sáhnete po ovocné vodovce, dáváte si vlastně vodu s cukrem a ovocem, ovocnou šťávou, nebo jen barvivo. A to vás zkráta nezasytí. Je to taková typicky hladová svačina a akorát budete mít potřebu si dát něco jiného, nebo další porci.

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Jak vyzrát na chutě na sladké?

Je po večeři, ale vy byste si ještě něco dali? Sušenky, čokoládu, zmrzlinu… vlastně cokoliv? Je to závislost na cukru?
marianne.cz

Méně kalorií = lepší?

A jsme u toho, méně kalorií neznamená, že je pokrm vhodnější nebo dokonce zdravější. Dát si nutričně bohaté jídlo může být mnohem lepší varianta, než být hladový z něčeho lehkého” a neustále ujídat. Ve výsledku toho pak sníte daleko víc, než byste si přáli. 

Kopečkovou, nebo na tyčce?

Máte rádi křupavé kornoutky? Dopřejte si je. Pokud je to na vás už moc, klidně si nechte zmrzlinu naložit do kelímku. A v případě, že chcete udělat dobrý skutek pro přírodu, přineste si vlastní misku nebo kelímek na kafe, ve většině cukrárnách vám zmrzlinu rádi dají do nich.

Upřednostňujete zmrzliny na tyčce? Dobré najdete i v supermarketu. Zde je ale důležité všímat si množství polevy a posypek. Polevy jsou většinou složeny z nepříliš vhodného tuku a cukru. Pokud si tedy dobrotu dopřáváte často, na tyčce bych doporučila jen s lehkou polevou, nebo ideálně kopečkovou bez polevy. 

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při hubnutí

Jíst zdravě by měla být brnkačka. Jenže v dnešním informačním chaosu, kdy na nás působí média a různé veřejně známé osobnosti, které prezentují svůj názor jako absolutní pravdu, to může být náročné. Co tedy jíst a nejíst?
marianne.cz