Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Chemické těhotenství aneb Když dvě čárky nic neznamenají

Info ikona
Těhotenství

Zatímco těhotenský test hlásí dvě radostné čárky, gynekologická prohlídka těhotenství nepotvrdila. I když by se mohlo zdát, že chyba je na straně výrobce těhotenského testu, opak je pravdou. V mnoha případech šlo o tzv. chemické těhotenství, které skončilo dříve, než vůbec začalo.

Ženy, které touží po miminku, každý měsíc netrpělivě přešlapují v koupelně a doufají, že tentokrát se na těhotenském testu objeví dvě čárky. Pokud se tak stane, radostí bez sebe volají gynekologovi a domlouvají si první lékařskou prohlídku, která povětšinou těhotenství potvrdí. Bohužel, může dojít také k opačnému scénáři, kdy z odběrů krve vyjde najevo, že žena těhotná není. Pravděpodobně totiž prožila „pouhé“ chemické těhotenství.

Těhotenství, kterého si nemusíte všimnout

Chemické těhotenství rozhodně není žádný mýtus, naopak jde o reálný problém, který může postihnout ženu kteréhokoliv věku. Asociace potratů definuje chemické těhotenství jako „velmi časný potrat, ke kterému obvykle dochází těsně po uhnízdění embrya.“ U většiny žen je chemické těhotenství diagnostikováno tak, že domácí těhotenský test ukáže dvě čárky, avšak následný odběr krve již těhotenství nepotvrdí. Nutno podotknout, že digitální i papírkový test reaguje na hormon hCG (lidský choriový gonadotropin), který je v těle přítomný pouze ve chvíli, kdy jste těhotná. U chemického těhotenství je navíc zrádné, že si ho vůbec nemusíte všimnout. Povětšinou ho nedoprovází žádné zdravotní obtíže, výjimečně pocítíte křeče v podbřišku, špinění před menstruací nebo následnou bolestivější menstruaci.

Mohlo by se vám líbit

Vévodkyně Kate otevřeně o problémech v těhotenství, chůvách i výchově dětí

„To, co jsem se za posledních několik let naučila o mateřství, je fascinující. Určitě bych ale mnoho věcí dnes udělala jinak,“ řekla vévodkyně Kate v jednom ze svých nejotevřenějších rozhovorů.
marianne.cz

Důvod chemického těhotenství?

Pozitivní těhotenský test je pro mnoho žen emocionálně silný okamžik, kterému se nic nevyrovná. Není tedy divu, že případné nepotvrzení těhotenství, vyvolává smutek i depresi. „Bez ohledu na to, kdy dojde ke ztrátě miminka, je taková chvíle nevyhnutelně spojena se zármutkem a smutkem,“ říká gynekoložka Larisa Corda pro Stylist. Zároveň je pro většinu žen důležité, aby znaly příčinu chemického těhotenství. V tomto ohledu se odborníci shodují a tvrdí, že důvodem jsou genetické vady rostoucího embrya. Dalšími méně častými příčinami může být abnormalita dělohy, nesprávná hladina hormonů či nedostatečná výstelka dutiny děložní.

Info ikona
Těhotenství

Žádné ukvapené závěry

Není vám téma chemického těhotenství cizí? Pak pro vás máme alespoň jednu pozitivní zprávu! Ve většině případů totiž chemické těhotenství neznačí, že v budoucnu nemůžete prožít zdravé těhotenství a přirozený porod. Problém může nastat pouze ve chvíli, kdy se chemická těhotenství budou opakovat. Pak je nanejvýš důležité, aby gynekolog provedl testy, které diagnostikují příčinu chemického těhotenství. Zároveň byste měla vědět, že chemické těhotenství není jediným stavem, který způsobuje, že tělo produkuje těhotenský hormon. Vyšší hladina hCG může nastat také při mimoděložním těhotenství. Rozhodně se tedy vyplatí, když se obrátíte na svého gynekologa a problém s ním zkonzultujete. 

Mohlo by se vám líbit

Česká designérka vymyslela estetický způsob, jak partnerovi oznámit těhotenství

Těhotenský test v novém hávu…
marianne.cz