Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Zatočte s podzimními chmury: Co jíst podle ajurvédy a čínské medicíny, abyste se cítila dobře

Někdo příchod podzimu oslavuje a těší se na velké hrnky s horkou čokoládou, teplou deku a knihu. Pro mnoho lidí je ale konec prázdnin, brzké stmívání a příslib podzimu ve vzduchu doslova spouštěčem úzkostí. Pokud ani vy netoužíte po útulném podzimu a raději byste se dál slunila u vody, víme, jak podzimní chmury zvládnout.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Tereza Spilková | 3. 09. 2025

Podzimní deprese jsou každoroční boj

Sezónně afektivní poruchou (Seasonal Affective Disorder, zkráceně SAD) trpí celosvětově podle odhadů asi jedno až deset procent populace. Netýká se přitom jenom podzimního a zimního období. Právě s příchodem podzimu a koncem léta se ale objevují nejrůznější stavy smutku u stále většího počtu lidí. Nejedná se sice o žádnou poruchu v pravém slova smyslu, ale znepříjemnit život dokáže dost. Brzké stmívání, ochlazení a návrat do každodenní rutiny nejsou příjemné ani těm nejotrlejším milovníkům dýňového latte. Přiznejme si zcela upřímně, že teplá huňatá deka, knížka a seriál Gilmore Girls nedokáží vyřešit všechny naše problémy. Právě na podzim se totiž nejen příroda, ale i my sami dostáváme do nového období a je potřeba tomu přizpůsobit nejen denní zvyky, ale i jídelníček.

Mohlo by se vám líbit

Jak zatočit s podzimní depresivní náladou?

Sychravé počasí za okny, přibývající tma během dne i chladnější teploty bývají mnohdy příčinou zhoršené nálady. Energie, kterou jste překypovali během léta, se najednou vytrácí a spolu s ní i chuť být produktivní. Existuje vůbec něco jako podzimní deprese a jak jí případně předcházet?
marianne.cz

Podzimní jídelníček podle ajurvédy

Podle tradiční indické medicíny je podzim spojený s vátou (jednou ze tří základních dóš), tedy se vším suchým, studeným, lehkým, pohyblivým a nepravidelným. Proto je pro optimální balanc potřeba tyto kvality vyrovnávat něčím opačným. Na podzim je tak ideální zpomalit, nastolit si pravidelný režim a hlavně se hodně zahřívat. I proto je ideální jíst olejnatá a těžší jídla plná koření, jako jsou kurkuma, fenykl, zázvor, kardamom a skořice. Ta totiž zahřívají tělo a podporují trávení. Asi vás nepřekvapí ani to, že ajurvéda doporučuje na podzim jíst hodně polévek a omezit syrové potraviny a saláty.

Důležitá je také denní rutina. Podzim vyžaduje nastolení stability, rutiny a klidu. Takže se snažte jíst, chodit spát i vstávat ve stejnou hodinu. Chladné podzimní měsíce zkrátka nepřejí nahodilosti a přehnanému tlaku. Pokuste se zvolnit, dejte si teplou koupel a místo salátu si raději dopřejte dušenou zeleninu.

Mohlo by se vám líbit

Zářijový restart podle redaktorek Marianne: Zlepšete si náladu pomocí našich ověřených aktivit

Konec léta a začátek podzimu každý přijímáme jinak. Někdo nechce, aby letní dny plné slunce skončily, jiní se léta už dostatečně nabažili a láká je sychravé počasí, voňavé čaje, svetry a knížky. A někdo se podzimu už vyloženě nemůže dočkat. Ať tak či tak, v tomto období je potřeba zpomalit, věnovat si dostatek péče a připravit se na nový režim. Zjistěte, co pro redaktorky Marianne.cz znamená selfcare, jaké rituály jsou jejich oblíbené a čím se dostávají do klidu, díky kterému zvládnou přechod z léta na podzim bez problémů a plné energie.
marianne.cz

Podzimní očista podle tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny (TČM) patří podzim elementu kovu a je spojen především s plícemi a tlustým střevem. V období mezi létem a zimou je podle tradic důležité zejména sbírání, stažení energie dovnitř, očista a příprava na zimní měsíce. Doporučeno je především chránit jemné orgány, zejména plíce. Ty jsou totiž citlivé na chlad a sucho. I proto je důležité věnovat pozornost zádům, krku a dobře a zhluboka dýchat. Tlusté střevo zase napomáhá tělu zbavovat se odpadu, a to fyzického i emočního. I proto je důležité nechat plavat staré věci, hodně odpočívat a nevystavovat se zbytečnému stresu.

Do jídelníčku podle TČM zařaďte třeba vařené hrušky, jablka, bílou ředkev, med, tofu, ořechy, mandle, dýni a sladké brambory. Pro zahřátí jsou i zde doporučeny polévky, vývary, teplé kaše, zázvor a cibule. Zkrátka vše co zahřívá a zvlhčuje. Stejně tak je doporučeno vyhýbat se syrovým a studeným jídlům a nápojům. Nedoporučuje se ani alkohol a káva. Ty totiž vysušují a oslabují plíce a imunitu. Pozor si dejte i na příliš kořeněná jídla. I ta totiž mohou podle tradiční čínské medicíny vysušovat naše dýchací orgány. 

Melancholie a smutek jsou důležité součásti života

Podle ajurvédy i TČM nejvíce pomáhá pravidelnost, zpomalení a udržování čistoty v těle i mysli. Oba směry se shodují i na tom, že smutek a melancholie prostě patří k životu, k podzimu obzvlášť. Zkuste se proto letos na tuto fázi roku napojit a přestaňte s ní bojovat. Sychravo a tma přijdou tak jako tak, jsou zkrátka nedílnou součástí cyklu. I když tak nejste fanynkou podzimu, berte ho jako možnost očistit sebe i svůj život a načerpat energii do nových životních fází.

Mohlo by se vám líbit

Jak na chvíli zpomalit rychlý svět: Máme pro vás osobní tipy, které stojí za vyzkoušení

V dnešním uspěchaném světě je schopnost zpomalit doopravdy umění. Někdy toho za jeden den stihneme tolik, ale zároveň si nic z toho plně neuvědomujeme. A to proto, že v nekonečném koloběhu neumíme zpomalit, uvědomit si přítomný okamžik a jednoduše ho chvíli vnímat. Mám pro vás proto pár osobních tipů, které jsem v životě začala aktivně praktikovat právě proto, aby se tolik uspěchaný svět kolem mě na chvilku zpomalil.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×