Když jíme bílkovin málo
To, že tělu proteiny chybí, se neprojeví ze dne na den, ale postupně. Začnete být víc unavená, máte pocit, že svaly ztrácejí sílu (třeba vám jde hůř otevřít konzervu), nehty se lámou a vlasy jsou matnější. Imunita taky nic moc a jste častěji nemocná. Když máme bílkovin málo dlouho, tělo si je začne „brát“ ze svalů. Zpomalí se metabolismus, a když zrovna hubnete, nepůjde to tak snadno.
Bílkoviny mají jeden zajímavý efekt. Pomáhají držet cukr v krvi na uzdě. Když si k pečivu, příloze či zelenině „přihodíte“ maso, vejce, rybu, sýr nebo luštěniny, hladina cukru nestoupá jako raketa a vy se vyhnete vlčímu hladu. „Kombinace sacharidů s bílkovinami zabraňuje výkyvům krevního cukru,“ potvrzuje nutriční terapeutka Dana Šímová.